करियरको नाम (Career Name)
कुक (Cook)
PM
(Primary Potential)
विवरण (Definition)
होटल, रेस्टुरेन्ट र अरू खाने ठाउँहरूमा सेफको निर्देशन अनुसार खाना पकाउने, तयार गर्ने, संगठित गर्ने र योजना बनाउने काम गर्ने व्यक्ति कुक हुन् । यिनलाई विभिन्न प्रकारका परिकारहरू तयार गर्न आउँदछ । यिनीहरू खानेकुराको स्वाद, मात्रा र कुन कुरामा के मिसाएर कस्तो स्वाद बनाउन सकिन्छ भन्ने कुरामा पोख्त हुन्छन् ।
प्रमुख कार्यहरू (Major Tasks)
-सदैव सफासुग्घर रही काम गर्ने
- काम गर्ने ठाउँ, पकाउन उपयोग हुने भाँडा तथा अन्य सरसामान सफा एवं
मिलाएर राख्ने
- आवश्यक खाद्यसामग्रीको पहिचान गर्ने र उपलब्ध सामग्री प्रशोधन गरी
भण्डारण गर्ने
- मुख्य भोजनभन्दा पहिले खाइने खाद्यपदार्थ (स्टार्टर), चटनी तथा सूपहरू र
सूप तयार गर्न चाहिने सामग्री (जस्तै, चिली÷गार्लिक पेष्ट, चिली भिनेगर,
स्विट एण्ड सावर सस, हट गार्लिक सस, जिन्जर सस, मन्चुरियन सस,
लेमन सस, हट एण्ड सावर सूप, वान्टन सूप, नुडल्स सूप) बनाउने
- फलदार पेस्ट्री, चामल तथा चाउचाउको परिकार जस्तै, कोथे, फ्राइड
वानटन, मःमः, स्टीम राइस, फ्राइड राइस, चप्सी, मिक्स् भेजिटेबल,
चाउमिन आदि बनाउने
ह तरकारीका परिकार जस्तै, मन्चुरियन, मिक्स भेजिटेबल, मफुतफु, फ्राइ
भेजिटेबल, पाक्चो आदि बनाउन
महत्व र फाइदाहरू (Importance and advantages)
-होटल व्यवसायको विकाससँगै कुकको मागमा वृद्धि
- आफ्नै व्यवसाय गर्न सकिने
- आधारभूत तालीमपछि विभिन्न प्रकारका परिकारमा दक्षता
सम्भावित (Potential)
प्राथमिक क्षमता (Primary Potential) शारीरिक-यान्त्रिक क्षमता (Physical Mechanical Potential)
द्वितीयक क्षमता (Secondary Potential) व्यावसायिक तालिम (Vocational Traininng (PM))
वाञ्छनीय योग्यता (Eligibility) | विकल्प (Option )
साधारण लेखपढ |
|
क्यारियर पथ (Career Path) |
१. कुकसम्बन्धी तह १ (३९० घण्टा) को तालीम |
|
कार्य क्षेत्र (Working Area) | रेस्टुरेन्ट, होटल |
|
क्यारियर विकास पथ (Career Developmment Path) |
-कुकसम्बन्धी तह २ को तालीम लिएर सो अनुसारको काम - वरिष्ठ कुक |
|
प्रारम्भिक मासिक आय (Initial Monthly Income) | रु १२,०००-२०,००० |